Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.
Rolada kakaowo-kokosowa
Masa ciemna:
- 250g
herbatników Petit Beurre
- 30g masła –
1 łyżka
- 30g kakao –
2 łyżki
- 80g cukru
kryształ - ½ szklanki
- ½ szklanki
ciepłego mleka
W mleku
rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na
jednolitą masę.
Masa biała:
- 100g
wiórek kokosowych
- 100g cukru
pudru
- 100g masła
- 3 łyżeczki
spiritusu
Składniki
wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze
pergaminowym, posmarowanym masłem, rozwałkować masę ciemną, a następnie położyć
masę jasną i zwinąć. Po zwinięciu roladę w papierze włożyć do zamrażalki.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 1 ¼ szklanki
oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki
marchewki drobno startej
- 2 szklanki
mąki
- 2 szklanki
cukru
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki
cynamonu
- 2 łyżeczki
płaskie sody
Wyrabiamy
całość tak jak ciasto na biszkopt.
Masa
kakaowa do ciasta drożdżowego
Składniki:
- 4 białka
- ¾ szklanki
cukru
- 100g
masła/ margaryny roztopionej
- 4 łyżki
kopiate mąki
- 2/3 łyżki
kakao
Ubić białka
z cukrem, dodać wystudzone masło i dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę i kakao
i wymieszać. Włożyć do lodówki. Gry ciasto drożdżowe wyrośnie dodać jako
dodatek do niego.
Komentarze
Prześlij komentarz