Przejdź do głównej zawartości

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego. 

Rolada kakaowo-kokosowa
Masa ciemna:
- 250g herbatników Petit Beurre
- 30g masła – 1 łyżka
- 30g kakao – 2 łyżki
- 80g cukru kryształ -  ½ szklanki
- ½ szklanki ciepłego mleka
W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę. 

Masa biała:
- 100g wiórek kokosowych
- 100g cukru pudru
- 100g masła
- 3 łyżeczki spiritusu
Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze pergaminowym, posmarowanym masłem, rozwałkować masę ciemną, a następnie położyć masę jasną i zwinąć. Po zwinięciu roladę w papierze włożyć do zamrażalki.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 1 ¼ szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki marchewki drobno startej
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki płaskie sody
Wyrabiamy całość tak jak ciasto na biszkopt.

Masa kakaowa do ciasta drożdżowego
Składniki:
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- 100g masła/ margaryny roztopionej
- 4 łyżki kopiate mąki
- 2/3 łyżki kakao
Ubić białka z cukrem, dodać wystudzone masło i dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę i kakao i wymieszać. Włożyć do lodówki. Gry ciasto drożdżowe wyrośnie dodać jako dodatek do niego.  























 














Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.