Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE - 13.07 i 15.07.2020

Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały naleśniki w dwóch odsłonach. Jeden podany z farszem z piersi kurczaka i szpinaku a drugi z farszem warzywnym. Pracy było co nie miara ale za to gotowe naleśniki były pyszne i bardzo sycące.


1.      Naleśniki z farszem z kurczaka i szpinaku
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć czosnek oraz cebulę, następnie dodać szpinak i przyprawić. Gdy szpinak trochę przestygnie dodać trochę sera feta i wymieszać razem. Następnie wymieszać szpinak z kurczakiem. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć. Posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
·        Kilka ząbków czosnku
·      Śmietana 18%
·       2 łyżki majonezu
·        Sól, pieprz, ewentualnie trochę cukru

2.      Naleśniki z warzywami
Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek a następnie dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Przyprawić i dolać trochę śmietany 30%. Ugotować kalafior i kilka jajek. Następnie zetrzeć kalafior i jajka do włoszczyzny. Wymieszać całość i przyprawić do smaku. Nałożyć farsz na naleśniki, zwinąć, posypać serem i zapiec.


Grupa I

 

Grupa II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.