Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały naleśniki w dwóch odsłonach. Jeden podany z farszem z piersi kurczaka i szpinaku a drugi z farszem warzywnym. Pracy było co nie miara ale za to gotowe naleśniki były pyszne i bardzo sycące.
1.
Naleśniki
z farszem z kurczaka i szpinaku
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie
paski, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć. Na osobnej patelni
podsmażyć czosnek oraz cebulę, następnie dodać szpinak i przyprawić. Gdy szpinak
trochę przestygnie dodać trochę sera feta i wymieszać razem. Następnie
wymieszać szpinak z kurczakiem. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć. Posypać
startym serem żółtym i zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
·
Kilka ząbków czosnku
· Śmietana 18%
· 2 łyżki majonezu
·
Sól, pieprz, ewentualnie trochę cukru
2. Naleśniki z warzywami
Na maśle podsmażyć cebulę i
czosnek a następnie dodać włoszczyznę pokrojoną w paski. Przyprawić i dolać
trochę śmietany 30%. Ugotować kalafior i kilka jajek. Następnie zetrzeć kalafior
i jajka do włoszczyzny. Wymieszać całość i przyprawić do smaku. Nałożyć farsz
na naleśniki, zwinąć, posypać serem i zapiec.
Grupa I
Komentarze
Prześlij komentarz