Na warsztatach kulinarnych tym razem Panie wykonały faszerowaną cukinię oraz ziemniaki. Pracy było co nie miara ale pyszna kolacja wynagrodziła cały trud włożony w przygotowanie posiłku.
ZIEMNIAKI FASZEROWANE
Duże
ziemniaki w mundurkach lekko podgotować i ostudzić. Boczek pokroić w drobną
kostkę i podsmażyć. Cebulę i pieczarki podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić.
Ziemniaki przekroić na pół, lekko wydrążyć i nałożyć farsz z pieczarek, boczku
i cebuli. Zetrzeć żółty ser i zapiec w piekarniku. Gotowe posypać
szczypiorkiem. Mona podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
CUKINIA FASZEROWANA
Wieprzowinę
podsmażyć na smalcu, dodać włoszczyznę, paprykę żółtą i czerwoną pokrojone w
kostkę. Przyprawić do smaku. Dalej podsmażając dodać wydrążoną cukinię,
podsmażoną cebulę w kostkę i krojone pomidory (świeże lub z puszki). Farsz
podsmażać aż do odparowania wody.
Cukinię
umyć, odkroić końce i przeciąć na pół. Wydrążyć. Środek skroić w kostkę i dodać
do farszu. Faszerować cukinię i zetrzeć ser żółty na wierzch. Zapiec w
piekarniku w 180’. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Grupa I
Komentarze
Prześlij komentarz