Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE - 12.08 i 19.08.2020

 Na warsztatach kulinarnych tym razem Panie wykonały faszerowaną cukinię oraz ziemniaki. Pracy było co nie miara ale pyszna kolacja wynagrodziła cały trud włożony w przygotowanie posiłku. 


ZIEMNIAKI FASZEROWANE

Duże ziemniaki w mundurkach lekko podgotować i ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Cebulę i pieczarki podsmażyć. Wymieszać wszystkie składniki i przyprawić. Ziemniaki przekroić na pół, lekko wydrążyć i nałożyć farsz z pieczarek, boczku i cebuli. Zetrzeć żółty ser i zapiec w piekarniku. Gotowe posypać szczypiorkiem. Mona podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.

 

CUKINIA FASZEROWANA

Wieprzowinę podsmażyć na smalcu, dodać włoszczyznę, paprykę żółtą i czerwoną pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku. Dalej podsmażając dodać wydrążoną cukinię, podsmażoną cebulę w kostkę i krojone pomidory (świeże lub z puszki). Farsz podsmażać aż do odparowania wody.

Cukinię umyć, odkroić końce i przeciąć na pół. Wydrążyć. Środek skroić w kostkę i dodać do farszu. Faszerować cukinię i zetrzeć ser żółty na wierzch. Zapiec w piekarniku w 180’. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 



Grupa I


Grupa II



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 20 października 2021 r. Seniorzy z Gminy Sułkowice mieli okazję do wspólnego spotkania się z okazji obchodów Dnia Seniora. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością Burmistrz Gminy Sułkowice Pan Artur Grabczyk oraz Zastępca Burmistrza Pan Dariusz Melerowicz. Pan Burmistrz oraz Pani Dyrektor złożyli jubilatom piękne życzenia. Spotkanie odbyło się w Restauracji "Podkówka", gdzie wszyscy zgromadzeni mogli zjeść pyszny poczęstunek. Pani Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach Józefa Bernecka podsumowała również zajęcia, które odbyły się w 2021 roku.  Pan Burmistrz dalej troszcząc się o dobro Seniorów, tak jak mówił na poprzednim Dniu Seniora, zadbał o to, aby mieli oni swoje miejsce w Gminie. W ramach programu "Senior +" powstaje Klub Seniora w Sułkowicach. W tym momencie trwają prace remontowo - budowlane. Wszyscy Seniorzy wierzą, że pierwsze spotkania w tym miejscu odbędą się w niedługim czasie.  Podczas obchodów święta Seniorów mogli oni obejrzeć występ artys

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztka startego sera zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.   

WARSZTATY TEATRALNO-WOKALNO-TANECZNE - 07.09. i 14.09.2020

Na warsztatach teatralno-wokalno-tanecznych Uczestnicy przygotowują się do spektaklu muzycznego. Próby piosenek z profesjonalnym muzykiem, próby tekstów czy ruchu scenicznego przynoszą poprawę na każdych kolejnych zajęciach. Warsztaty przenoszą nas do czasów młodości a piosenki i ciekawe historie wywołują uśmiechy na ustach Aktorów.