Drugie spotkanie "Koła Seniora" związane było z pieczeniem chleba. Po rozdzieleniu zadań część Pań udała się do kuchni, gdzie przygotowywały zaczyn, zarabiały ciasto oraz pilnowały by odpowiednio urosło. Na sali można było poćwiczyć pamięć przez gry logiczne, karty oraz poskładać kwiaty z origami. W tym czasie chleb piekł się, a zapach unosił się po całym budynku. Poniżej prezentujemy przepisy i zdjęcia.
1.
Czosnkowy
chlebek z suszonymi pomidorami
Składniki na
ciasto:
- 3 szklanki
mąki pszennej tortowej (445g) + mąka do podsypania
- 7g suchych
drożdży
- 5 łyżek
oleju (60ml)
- 220 ml
ciepłej wody
- 1 łyżeczka
soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- garść świeżej
natki pietruszki
- 50g
startego sera żółtego lub macarelli
- 5 kawałków
suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka
oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich
- 4 ząbki
czosnku
Wykonanie:
Zagniatamy gładkie
ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy
na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym
i rozkładamy pomidory pokrojone na małe kawałki. Następnie ciasto kroimy na pasy
szerokie na 10 cm, i kolejno nakładamy na siebie farszem do góry. Odcinamy kwadraty
ok. 10 cm i układamy warstwami do góry. Pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia.
Wkładamy do rozgrzanego do 180’ piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
2. Chleb wieloziarnisty
Składniki:
- 1 L ciepłej wody
- 8 dag drożdży
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek płatków owsianych
- 10 dag mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce
i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
dodać 1 kg mąki, garść siemienia lnianego i małe opakowanie słonecznika. Wyrobić
i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem blach,
posmarować z wierzchu mlekiem lub wodą i poczekać aż podrośnie. Piec w temp.
180’ przez 1 godzinę.
3. Włoski chlebek Stromboli
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- ½ opakowania suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania
- 175ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 60g szynki dojrzewającej,
pokrojonej w cienkie plasterki
- garść czarnych oliwek pokrojonych w
plasterki
- 150g mozzarelli, pokrojonej w
kostkę
- grillowana czerwona papryka
pokrojona w paski
- 20g świeżych listków bazylii/
łyżeczka suszonej
- gruboziarnista sól morska
- zmielony czarny pieprz
Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i
cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto, aż będzie
miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kule, natłuścić
czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę
ściereczką i odstawić w ciepłej misce na 1h do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto przez 2
minuty i odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210’C. Rozwałkować
ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do
pieczenia. Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolnego
miejsca z każdego brzegu: ułożyć plasterki szynki jeden obok drugiego,
równomiernie posypać krążkami cukinii, kawałkami papryki, serem, oliwkami. Posypać
ziołami, solą i pieprzem.
Założyć ściśle wolne brzegi krótszych
boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijając
struclę. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem,
starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię chlebka
oliwą, posypać lekko solą morską. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200’C i
piec przez 30-35 minut. Gdyby za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temp. do 180’
z termoobiegiem 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz