Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Kulinarne II - 13.03.2019





Drugie spotkanie "Koła Seniora" związane było z pieczeniem chleba. Po rozdzieleniu zadań część Pań udała się do kuchni, gdzie przygotowywały zaczyn, zarabiały ciasto oraz pilnowały by odpowiednio urosło. Na sali można było poćwiczyć pamięć przez gry logiczne, karty oraz poskładać kwiaty z origami.      W tym czasie chleb piekł się, a zapach unosił się po całym budynku. Poniżej prezentujemy przepisy i zdjęcia. 


1.      Czosnkowy chlebek z suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej (445g) + mąka do podsypania
- 7g suchych drożdży
- 5 łyżek oleju (60ml)
- 220 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko

Dodatkowo:
- garść świeżej natki pietruszki
- 50g startego sera żółtego lub macarelli
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Wałkujemy na kształt długiego prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym i rozkładamy pomidory pokrojone na małe kawałki. Następnie ciasto kroimy na pasy szerokie na 10 cm, i kolejno nakładamy na siebie farszem do góry. Odcinamy kwadraty ok. 10 cm i układamy warstwami do góry. Pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego do 180’ piekarnika i pieczemy 25-30 minut.

2.      Chleb wieloziarnisty
Składniki:
- 1 L ciepłej wody
- 8 dag drożdży
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek płatków owsianych
- 10 dag mąki

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie dodać 1 kg mąki, garść siemienia lnianego i małe opakowanie słonecznika. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem blach, posmarować z wierzchu mlekiem lub wodą i poczekać aż podrośnie. Piec w temp. 180’ przez 1 godzinę.  

3.      Włoski chlebek Stromboli
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- ½ opakowania suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
 - 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania
- 175ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 60g szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 150g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- grillowana czerwona papryka pokrojona w paski
- 20g świeżych listków bazylii/ łyżeczka suszonej
- gruboziarnista sól morska
- zmielony czarny pieprz


Wykonanie:

Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i cukrem. Dodać oliwę i stopniowo dolewać wody, zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kule, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłej misce na 1h do wyrośnięcia. 

Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210’C. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia. Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolnego miejsca z każdego brzegu: ułożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cukinii, kawałkami papryki, serem, oliwkami. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 
Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijając struclę. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię chlebka oliwą, posypać lekko solą morską. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200’C i piec przez 30-35 minut. Gdyby za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temp. do 180’ z termoobiegiem 25-30 minut. 



                     


                   







         





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.