Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Kulinarne VI - 15.04.2019

W związku ze zbliżającymi się Świętami nasze Panie przygotowywał potrawy pasujące na wielkanocny stół czy wielkanocne śniadanie. Były to m.in.. sałatka na krakersach, jajka faszerowane pastą pieczarkową i z zielonego groszku, sałatka z buraczków z zalewy, nie mogło oczywiście zabraknąć chrzanu. Na słodko zostały podane mufinki z bitą śmietaną. 
Na końcu Panie życzyły sobie nawzajem rodzinnych, zdrowych i smacznych Świąt, czego też życzymy Naszym czytelnikom. 

Poniżej kilka z dzisiejszych przepisów:



1. Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach


Składniki
- 40 szt. cebulowych krakersów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 120g żółtego sera
- 2 kiszone ogórki
- 9 łyżek majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie
1.     Ser i ogórki zetrzeć na osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
2.     Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, doprawić pieprzem i wymieszać.
3.     Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
4.     Składanie sałatki: na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5x2 ( 10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć  ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.   



2. Sałatka z buraków
Zalewa do buraków
- 3 l wody
- 1 szklanka octu
- 50g soli (kieliszek)
- 1,5 szklanki cukru
Ugotowane buraki zalać zalewą. Zapasteryzować. Zostawić na min. tydzień aby się „odstały”.


Składniki

- litrowy słoik buraków 
- półlitrowy słoik ogórków
- 5 jajek
- cebula
Pokroić składniki w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majonez.

3. Pasta z pieczarek

Składniki
- 10 dag pieczarki
- 2 cebule
- 5 jajek
- majonez

- sól i pieprz

Przygotowanie

Podsmażyć cebulę i dodać do niej pieczarki. Ugotować jajka. Przekroić na połówki, oddzielić białka od żółtek. Pieczarki z żółtkami zblendować, doprawić i dodać majonez. Nafaszerować pozostałe białka.

4. Pasta z zielonego groszku

Składniki
- groszek konserwowy z puszki
- czosnek niedźwiedzi ( jeżeli ktoś posiada)
-5 jajek
- majonez
- sól i pieprz

Przygotowanie

Odcedzić groszek, zblendować z czosnkiem i żółtkami. Doprawić i dodać majonez.
Nafaszerować białka.

5.  Chrzan

Składniki:
- ½ łyżki chrzanu
- musztarda sarepska ( kilka łyżeczek jeżeli ktoś nie lubi bardzo ostrego można zamiast musztardy dodać majonez)
- 5 jajek
- sól i pieprz

Przygotowanie
Wymieszać chrzan z musztardą dodać starte żółtka. Doprawić. Nafaszerować białka. 

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 20 października 2021 r. Seniorzy z Gminy Sułkowice mieli okazję do wspólnego spotkania się z okazji obchodów Dnia Seniora. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością Burmistrz Gminy Sułkowice Pan Artur Grabczyk oraz Zastępca Burmistrza Pan Dariusz Melerowicz. Pan Burmistrz oraz Pani Dyrektor złożyli jubilatom piękne życzenia. Spotkanie odbyło się w Restauracji "Podkówka", gdzie wszyscy zgromadzeni mogli zjeść pyszny poczęstunek. Pani Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach Józefa Bernecka podsumowała również zajęcia, które odbyły się w 2021 roku.  Pan Burmistrz dalej troszcząc się o dobro Seniorów, tak jak mówił na poprzednim Dniu Seniora, zadbał o to, aby mieli oni swoje miejsce w Gminie. W ramach programu "Senior +" powstaje Klub Seniora w Sułkowicach. W tym momencie trwają prace remontowo - budowlane. Wszyscy Seniorzy wierzą, że pierwsze spotkania w tym miejscu odbędą się w niedługim czasie.  Podczas obchodów święta Seniorów mogli oni obejrzeć występ artys

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztka startego sera zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.   

WARSZTATY TEATRALNO-WOKALNO-TANECZNE - 07.09. i 14.09.2020

Na warsztatach teatralno-wokalno-tanecznych Uczestnicy przygotowują się do spektaklu muzycznego. Próby piosenek z profesjonalnym muzykiem, próby tekstów czy ruchu scenicznego przynoszą poprawę na każdych kolejnych zajęciach. Warsztaty przenoszą nas do czasów młodości a piosenki i ciekawe historie wywołują uśmiechy na ustach Aktorów.