Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Kulinarne VI - 15.04.2019

W związku ze zbliżającymi się Świętami nasze Panie przygotowywał potrawy pasujące na wielkanocny stół czy wielkanocne śniadanie. Były to m.in.. sałatka na krakersach, jajka faszerowane pastą pieczarkową i z zielonego groszku, sałatka z buraczków z zalewy, nie mogło oczywiście zabraknąć chrzanu. Na słodko zostały podane mufinki z bitą śmietaną. 
Na końcu Panie życzyły sobie nawzajem rodzinnych, zdrowych i smacznych Świąt, czego też życzymy Naszym czytelnikom. 

Poniżej kilka z dzisiejszych przepisów:



1. Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach


Składniki
- 40 szt. cebulowych krakersów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 120g żółtego sera
- 2 kiszone ogórki
- 9 łyżek majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie
1.     Ser i ogórki zetrzeć na osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
2.     Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu, doprawić pieprzem i wymieszać.
3.     Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
4.     Składanie sałatki: na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5x2 ( 10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć  ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.   



2. Sałatka z buraków
Zalewa do buraków
- 3 l wody
- 1 szklanka octu
- 50g soli (kieliszek)
- 1,5 szklanki cukru
Ugotowane buraki zalać zalewą. Zapasteryzować. Zostawić na min. tydzień aby się „odstały”.


Składniki

- litrowy słoik buraków 
- półlitrowy słoik ogórków
- 5 jajek
- cebula
Pokroić składniki w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majonez.

3. Pasta z pieczarek

Składniki
- 10 dag pieczarki
- 2 cebule
- 5 jajek
- majonez

- sól i pieprz

Przygotowanie

Podsmażyć cebulę i dodać do niej pieczarki. Ugotować jajka. Przekroić na połówki, oddzielić białka od żółtek. Pieczarki z żółtkami zblendować, doprawić i dodać majonez. Nafaszerować pozostałe białka.

4. Pasta z zielonego groszku

Składniki
- groszek konserwowy z puszki
- czosnek niedźwiedzi ( jeżeli ktoś posiada)
-5 jajek
- majonez
- sól i pieprz

Przygotowanie

Odcedzić groszek, zblendować z czosnkiem i żółtkami. Doprawić i dodać majonez.
Nafaszerować białka.

5.  Chrzan

Składniki:
- ½ łyżki chrzanu
- musztarda sarepska ( kilka łyżeczek jeżeli ktoś nie lubi bardzo ostrego można zamiast musztardy dodać majonez)
- 5 jajek
- sól i pieprz

Przygotowanie
Wymieszać chrzan z musztardą dodać starte żółtka. Doprawić. Nafaszerować białka. 

























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.