W związku ze zbliżającymi się Świętami nasze Panie przygotowywał potrawy pasujące na wielkanocny stół czy wielkanocne śniadanie. Były to m.in.. sałatka na krakersach, jajka faszerowane pastą pieczarkową i z zielonego groszku, sałatka z buraczków z zalewy, nie mogło oczywiście zabraknąć chrzanu. Na słodko zostały podane mufinki z bitą śmietaną.
Na końcu Panie życzyły sobie nawzajem rodzinnych, zdrowych i smacznych Świąt, czego też życzymy Naszym czytelnikom.
Poniżej kilka z dzisiejszych przepisów:
1. Wielkanocna jajeczna
sałatka na krakersach
Składniki
- 40 szt. cebulowych krakersów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 120g żółtego sera
- 2 kiszone ogórki
- 9 łyżek majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 120g żółtego sera
- 2 kiszone ogórki
- 9 łyżek majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
Przygotowanie
1.
Ser i ogórki zetrzeć na osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać
powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
2.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka
i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki
majonezu, doprawić pieprzem i wymieszać.
3.
Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść
widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
4.
Składanie sałatki: na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach
5x2 ( 10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z
ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka,
przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować
2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do
lodówki.
2. Sałatka z buraków
Zalewa do
buraków
- 3 l wody
- 1 szklanka
octu
- 50g soli
(kieliszek)
- 1,5
szklanki cukru
Ugotowane buraki
zalać zalewą. Zapasteryzować. Zostawić na min. tydzień aby się „odstały”.
Składniki
- litrowy słoik
buraków
-
półlitrowy słoik ogórków
- 5 jajek
- cebula
Pokroić składniki
w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majonez.
3. Pasta z pieczarek
Składniki
- 10 dag pieczarki
- 2 cebule
- 5 jajek
- majonez
- sól i
pieprz
Przygotowanie
Podsmażyć
cebulę i dodać do niej pieczarki. Ugotować jajka. Przekroić na połówki, oddzielić białka od żółtek. Pieczarki z żółtkami zblendować, doprawić i dodać majonez.
Nafaszerować pozostałe białka.
4. Pasta z zielonego groszku
Składniki
- groszek
konserwowy z puszki
- czosnek
niedźwiedzi ( jeżeli ktoś posiada)
-5 jajek
- majonez
- sól i
pieprz
Przygotowanie
Odcedzić groszek,
zblendować z czosnkiem i żółtkami. Doprawić i dodać majonez.
Nafaszerować
białka.
5. Chrzan
Składniki:
- ½ łyżki
chrzanu
- musztarda
sarepska ( kilka łyżeczek jeżeli ktoś nie lubi bardzo ostrego można zamiast
musztardy dodać majonez)
- 5 jajek
- sól i
pieprz
Przygotowanie
Wymieszać chrzan
z musztardą dodać starte żółtka. Doprawić. Nafaszerować białka.
Komentarze
Prześlij komentarz