Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Urody I - 24.04.2019

Warsztaty urody rozpoczęliśmy od mini wykładu na temat skóry, sposobów jej nawilżania oraz starzenia się skóry. Nasza profesjonalistka, Anna Bochnia, doradzała jak o nią dbać oraz czego używać, by wyglądać pięknie. Następnie wykonała masaż twarzy chętnym Paniom. Na koniec wykonała makijaż odmładzający. 
Poniżej zamieszczamy przykłady maseczek, do wykonania w domu oraz galerię zdjęć z warsztatów. 

Przykłady maseczek domowej roboty
  1. Maseczka kokosowa na zmarszczki
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z mlekiem/olejem kokosowym
-1/4 łyżeczki kakao w proszku
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
UWAGA! Składniki muszą być w temperaturze pokojowej aby zmieszać je z łatwością. Jeżeli jogurt jest zbyt zimny, olej kokosowy twardnieje, gdy składniki zostaną zmieszane.
Aplikacja:
Wymieszaj wszystkie składniki i nałóż cienką warstwę maski na całą twarz, szyję i dekolt. Pozostaw na 10-20 minut. Po czasie przemyj twarz ciepłą wodą, osusz a następnie zastosuj swój krem.
Efekty:
Maseczka daje niesamowite ożywienie skórze, działa kojąco i delikatnie złuszczająco. Polecana do każdego rodzaju skóry. Proszek kakaowy jest wspaniałym antyoksydantem, ponieważ chroni i uwalnia skórę od wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia i starzenie się skóry. Grecki jogurt ma właściwości złuszczające dzięki zawartości kwasu mlekowego, rozkłada martwe komórki, dzięki czemu skóra po maseczce jest niesamowicie gładka i nawilżona.

  1. Maseczka ujędrniającą z awokado
Składniki:
- małe dojrzałe awokado
- 1 łyżka miodu
Aplikacja:
Wymieszaj awokado (miękkie) z łyżką miodu, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aplikuj na oczyszczoną twarz i szyję, na 15 minut. Po tym czasie, zmyj ciepłą wodą i tonizuj skórę. Jeżeli masz skórę mieszaną, przed aplikacją maski możesz trochę podgrzać miód, w celu oczyszczenia porów i niwelowania zaskórników.
Efekt:
Nawilżona skóra jest wrogiem starzenia, a ta maseczka zapewnia intensywne nawilżenie skóry. Tłuszcze zawarte w awokado dodają wilgoci dla skóry, a witamina E pomaga leczyć uszkodzenia i chronić przed wolnymi rodnikami. Miód z kolei jest substancją utrzymującą wilgotność, co oznacza, że wiąże wodę w skórze, zapobiegając jej odwodnieniu i wysuszeniu. Skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona.

  1. Witaminowa bomba
Składniki:
-1/2 banana
- 1 morela
- 1 łyżka ciepłej wody
Aplikacja:
Najpierw należy przygotować maską – usuwamy skórę i pestki z moreli a następnie kroimy na małe kawałki. Obranego banana i morelę kroimy na małe kawałki. Następnie mieszamy owoce z letnią wodą w blenderze (lub ręcznie). Należy uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Zastosuj maskę na twarz i szyję, pomijając okolice oczu. Pozostaw na 20 minut, a następnie spłukaj zimną wodą.
Efekt:
Maska to prawdziwy koktajl witaminowy. Morela zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E i A, które niwelują zmarszczki, odwodnienie, a także wyrównują odcień skóry i tekstury. Morela jest idealnym składnikiem dla utrzymania odpowiedniej gęstości skóry i zachowania dla niej młodości. Banan jako naturalny balsam, uzupełnia nawodnienie i nawilżenie, działa regenerująco i odżywczo. Witamina C i B6 zwiększa elastyczność skóry, co daje zdrowy blask i promienny wygląd. Oba owoce pomagają walczyć z procesem starzenia, zapewniać jędrną i elastyczną skórę.

  1. Maseczka przeciwzmarszczkowa z nasionami chia
Składniki:
- zielone jabłko
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki miodu
Aplikacja:
Posiekane jabłko, nasiona chia i miód zmiksuj w blenderzelub ręcznie wyrób do gęstej konsystencji. Jeżeli maska będzie za gęsta, dodaj trochę zimnej wody. Pozostaw mieszankę na 5 minut na oczyszczonej skórze twarzy i szyi. Następnie kolistymi ruchami rozmasuj preparat na swojej skórze, po czym zmyj letnią wodą.
Efekt:
Nasiona chia są nie tylko zaliczane do superfood, ale oferują również ogromne korzyści, jeśli chodzi o pielęgnację skóry. Maska wykorzystuje nasiona chia jako antyoksydanty, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Z kolei miód, działa jako dogłębna regeneracja i odżywienie skóry. Z kolei zielone jabłka bogate są w polifenole, flawonoidy oraz alfa-hydroksykwasy, które pomagają w walce z przebarwieniami, wyrównują koloryt skóry oraz zapewniają piękny blask skóry. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.