Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty Kulinarne VII - 08.05.2019

W kolejne środowe popołudnie Panie spotkały się na warsztatach kulinarnych. Zostały dziś wykonane 3 rodzaje pierogów: pierogi gotowane z kaszą gryczaną po chłopsku, pierogi smażone z kurczakiem i żółtym serem oraz pierogi z kapustą i grzybami pieczone w piecu. Wszystkie Panie zakasały rękawy i lepiły małe cuda. Poniżej podajemy przepis na ciasto i zdjęcia z wydarzenia. 

Ciasto na pierogi
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5L gorącej wody
- 0,5L szklanki mleka                                                                                                           
- ¼ szklanki oleju
Zarobić ciasto.
Ciasto na pierogi pieczone
- 1 kg mąki
- 1 margaryna
- 5-6 dag drożdży
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
Mąkę posiekać z margaryną jajkiem, dodać drożdże rozmieszane wcześniej w ciepłym mleku, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować. Wyciąć szklanką kręgi, nałożyć farsz i zlepić. Wierzch posmarować jajkiem. Piec 20 min w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180’).  

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody. 

WARSZTATY KULINARNE - 13.07 i 15.07.2020

Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały naleśniki w dwóch odsłonach. Jeden podany z farszem z piersi kurczaka i szpinaku a drugi z farszem warzywnym. Pracy było co nie miara ale za to gotowe naleśniki były pyszne i bardzo sycące. 1.       Naleśniki z farszem z kurczaka i szpinaku Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć czosnek oraz cebulę, następnie dodać szpinak i przyprawić. Gdy szpinak trochę przestygnie dodać trochę sera feta i wymieszać razem. Następnie wymieszać szpinak z kurczakiem. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć. Posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy ·         Kilka ząbków czosnku ·        Śmietana 18% ·         2 łyżki majonezu ·         Sól, pieprz, ewen...