W kolejne środowe popołudnie Panie spotkały się na warsztatach kulinarnych. Zostały dziś wykonane 3 rodzaje pierogów: pierogi gotowane z kaszą gryczaną po chłopsku, pierogi smażone z kurczakiem i żółtym serem oraz pierogi z kapustą i grzybami pieczone w piecu. Wszystkie Panie zakasały rękawy i lepiły małe cuda. Poniżej podajemy przepis na ciasto i zdjęcia z wydarzenia.
Ciasto na pierogi
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5L
gorącej wody
- 0,5L szklanki mleka
- ¼ szklanki
oleju
Zarobić
ciasto.
Ciasto na pierogi pieczone
- 1 kg mąki
- 1
margaryna
- 5-6 dag
drożdży
- 4 jajka
- ½ szklanki
mleka
Mąkę
posiekać z margaryną jajkiem, dodać drożdże rozmieszane wcześniej w ciepłym
mleku, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować. Wyciąć szklanką
kręgi, nałożyć farsz i zlepić. Wierzch posmarować jajkiem. Piec 20 min w
średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180’).
Komentarze
Prześlij komentarz