Ostatnie, już niestety, warsztaty kulinarne, Panie zakończył na bogato i smakowicie. Pokazały jak z prostych produktów, można przygotować szybkie i przepyszne zapiekanki z pieczarkami oraz z pomidorem, sałatkę z brokułów, jajka i ogórka, koreczki, jak przygotować talerz owoców czy napić się kawy mrożonej. Zajęcia kulinarne będą miło wspominane przez Panie Seniorki, a przepisy zapewne przygotowywane i smakowane w naszych domach.
Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego. Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ - ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...
Komentarze
Prześlij komentarz