Przejdź do głównej zawartości

Zajęcia Kulinarne VIII - 05.06.2019

Pierwsze czerwcowe zajęcia kulinarne dotyczyły ciast, było więc słodko i smacznie. Panie zarabiały ciasto, przygotowywały różne farsze, wałkowały i sklejały rogaliki. Miła atmosfera pozwoliła na dzielenie się swoimi przepisami i  poznanie nowych. Poniżej kilka przepisów:


ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO
3 szklanki mąki i 1 kostkę margaryny posiekać. Do szklanki wbić 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i 5 dag drożdży. Zalać do pełnej szklanki ciepłym lub letnim mlekiem. Odczekać chwilę, aż zacznie rosnąć. Wlać do mąki, zagnieść ciasto na kulkę. Formować rogaliki. Nadzienie różane.

ROGALIKI ZE SZPINAKIEM
30 dag ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać 15 dag masła i szczyptę soli. 35 dag mąki + 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto. Szpinak wymieszany z fetą nakładać na trójkąty z ciasta i upiec. Szpinak przygotować z masłem, solą. Pieprzem i czosnkiem.

ROGALIKI Z  MARCHWIĄ
2 szklanki mąki + 1 margaryna + 20 dkg marchwi + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zarobić ciasto, nałożyć dżem i upiec.

ROGALIKI TOPIELCE
1 margarynę pokroić + 6 łyżek śmietany (tak, jak zabierze ciasto) + 50 dkg mąki + 4 żółtka + 5 dkg drożdży + 2 łyżki cukru, szczypta soli i wszystkie składniki razem wymieszać. Zarobić ciasto jak kruche, włożyć do woreczka. Zamknąć worek i wrzucuć do zimnej wody. Czekać, aż ciasto wypłtnue. Wyjąć, rozwałkować. Ser – 25 dag zmielić + 1 białko ubite z 1/5 szklanki cukru. Nakładać na trójkąty.

CIASTO PIWNE
Mrożoną margarynę utrzeć na grubych oczkach. 2 szklanki mąki + szczypta soli + ½ szklanki piwa. Włożyć na 2h do lodówki. Nakładać różne farsze np. nutellę, marmoladę, budyń/



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 20 października 2021 r. Seniorzy z Gminy Sułkowice mieli okazję do wspólnego spotkania się z okazji obchodów Dnia Seniora. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością Burmistrz Gminy Sułkowice Pan Artur Grabczyk oraz Zastępca Burmistrza Pan Dariusz Melerowicz. Pan Burmistrz oraz Pani Dyrektor złożyli jubilatom piękne życzenia. Spotkanie odbyło się w Restauracji "Podkówka", gdzie wszyscy zgromadzeni mogli zjeść pyszny poczęstunek. Pani Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach Józefa Bernecka podsumowała również zajęcia, które odbyły się w 2021 roku.  Pan Burmistrz dalej troszcząc się o dobro Seniorów, tak jak mówił na poprzednim Dniu Seniora, zadbał o to, aby mieli oni swoje miejsce w Gminie. W ramach programu "Senior +" powstaje Klub Seniora w Sułkowicach. W tym momencie trwają prace remontowo - budowlane. Wszyscy Seniorzy wierzą, że pierwsze spotkania w tym miejscu odbędą się w niedługim czasie.  Podczas obchodów święta Seniorów mogli oni obejrzeć występ artys

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztka startego sera zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.   

WARSZTATY TEATRALNO-WOKALNO-TANECZNE - 07.09. i 14.09.2020

Na warsztatach teatralno-wokalno-tanecznych Uczestnicy przygotowują się do spektaklu muzycznego. Próby piosenek z profesjonalnym muzykiem, próby tekstów czy ruchu scenicznego przynoszą poprawę na każdych kolejnych zajęciach. Warsztaty przenoszą nas do czasów młodości a piosenki i ciekawe historie wywołują uśmiechy na ustach Aktorów.