Przejdź do głównej zawartości

Zajęcia Kulinarne VIII - 05.06.2019

Pierwsze czerwcowe zajęcia kulinarne dotyczyły ciast, było więc słodko i smacznie. Panie zarabiały ciasto, przygotowywały różne farsze, wałkowały i sklejały rogaliki. Miła atmosfera pozwoliła na dzielenie się swoimi przepisami i  poznanie nowych. Poniżej kilka przepisów:


ROGALIKI Z CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO
3 szklanki mąki i 1 kostkę margaryny posiekać. Do szklanki wbić 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i 5 dag drożdży. Zalać do pełnej szklanki ciepłym lub letnim mlekiem. Odczekać chwilę, aż zacznie rosnąć. Wlać do mąki, zagnieść ciasto na kulkę. Formować rogaliki. Nadzienie różane.

ROGALIKI ZE SZPINAKIEM
30 dag ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać 15 dag masła i szczyptę soli. 35 dag mąki + 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto. Szpinak wymieszany z fetą nakładać na trójkąty z ciasta i upiec. Szpinak przygotować z masłem, solą. Pieprzem i czosnkiem.

ROGALIKI Z  MARCHWIĄ
2 szklanki mąki + 1 margaryna + 20 dkg marchwi + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zarobić ciasto, nałożyć dżem i upiec.

ROGALIKI TOPIELCE
1 margarynę pokroić + 6 łyżek śmietany (tak, jak zabierze ciasto) + 50 dkg mąki + 4 żółtka + 5 dkg drożdży + 2 łyżki cukru, szczypta soli i wszystkie składniki razem wymieszać. Zarobić ciasto jak kruche, włożyć do woreczka. Zamknąć worek i wrzucuć do zimnej wody. Czekać, aż ciasto wypłtnue. Wyjąć, rozwałkować. Ser – 25 dag zmielić + 1 białko ubite z 1/5 szklanki cukru. Nakładać na trójkąty.

CIASTO PIWNE
Mrożoną margarynę utrzeć na grubych oczkach. 2 szklanki mąki + szczypta soli + ½ szklanki piwa. Włożyć na 2h do lodówki. Nakładać różne farsze np. nutellę, marmoladę, budyń/



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.