Pierwsze czerwcowe zajęcia kulinarne dotyczyły ciast, było więc słodko i smacznie. Panie zarabiały ciasto, przygotowywały różne farsze, wałkowały i sklejały rogaliki. Miła atmosfera pozwoliła na dzielenie się swoimi przepisami i poznanie nowych. Poniżej kilka przepisów:
ROGALIKI Z CIASTA
PÓŁFRANCUSKIEGO
3 szklanki mąki i 1 kostkę
margaryny posiekać. Do szklanki wbić 1 całe jajko, 1 łyżkę cukru i 5 dag
drożdży. Zalać do pełnej szklanki ciepłym lub letnim mlekiem. Odczekać chwilę,
aż zacznie rosnąć. Wlać do mąki, zagnieść ciasto na kulkę. Formować rogaliki. Nadzienie
różane.
ROGALIKI ZE
SZPINAKIEM
30 dag ziemniaków ugotować i
przecisnąć przez praskę. Dodać 15 dag masła i szczyptę soli. 35 dag mąki + 3 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto. Szpinak wymieszany z fetą nakładać
na trójkąty z ciasta i upiec. Szpinak przygotować z masłem, solą. Pieprzem i
czosnkiem.
ROGALIKI Z MARCHWIĄ
2 szklanki mąki + 1 margaryna +
20 dkg marchwi + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Zarobić ciasto, nałożyć dżem
i upiec.
ROGALIKI TOPIELCE
1 margarynę pokroić + 6 łyżek śmietany
(tak, jak zabierze ciasto) + 50 dkg mąki + 4 żółtka + 5 dkg drożdży + 2 łyżki
cukru, szczypta soli i wszystkie składniki razem wymieszać. Zarobić ciasto jak
kruche, włożyć do woreczka. Zamknąć worek i wrzucuć do zimnej wody. Czekać, aż
ciasto wypłtnue. Wyjąć, rozwałkować. Ser – 25 dag zmielić + 1 białko ubite z
1/5 szklanki cukru. Nakładać na trójkąty.
CIASTO PIWNE
Mrożoną margarynę utrzeć na
grubych oczkach. 2 szklanki mąki + szczypta soli + ½ szklanki piwa. Włożyć na
2h do lodówki. Nakładać różne farsze np. nutellę, marmoladę, budyń/
Komentarze
Prześlij komentarz