Przejdź do głównej zawartości

DZIEŃ SENIORA




13.11.2019 w Centrum Kultury w Harbutowicach odbyło się spotkanie z okazji „Dnia Seniora” w ramach projektu realizowanego przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Sułkowicach „Koło seniora”.

Spotkanie prowadziła i bawiła wszystkich zaproszonych gości Pani Dorota Ruśkowska – aktorka, Dyrektor Teatru w Stodole w Myślenicach. Zgromadzonych gości powitał Burmistrz Gminy Sułkowice – Pan Artur Grabczyk oraz Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach – Pani Józefa Bernecka. Przemawiający życzyli Seniorom „długich lat życia w dobrym zdrowiu, pełnych radości, ciepła i pogody ducha, zasłużonego, prawdziwego odpoczynku i pełnej satysfakcji z przeżytych lat oraz braku czasu, ponieważ „nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu”.

Obchody Święta rozpoczęły się od spektaklu teatralnego pt. „Pchła Szachrajka” przygotowanego na warsztatach teatralnych Koła Seniora. Nasi aktorzy: Pani Stanisława Żurek, Pani Janina Matoga, Pan Jerzy Szary oraz Pani Dorota Ruśkowska, zabrali Seniorów w świat bajki, dzięki czemu mogli powrócić do dawnych lat, pomarzyć oraz uśmiechnąć się. Następnie aktorzy przedstawili wybrane przez siebie wiersze. Za piękny występ, trud i odwagę zostali nagrodzeni gromkimi brawami.
          Po poczęstunku, przygotowanym przez Spółdzielnię Socjalną „Podkówka” zgromadzeni mieli okazję do rywalizacji w kilku teleturniejach. Były to kalambury, „Familiada” oraz „Jeden z dziesięciu”. Chętnych do współzawodnictwa nie brakowało, a pytania dotyczyły głównie: gastronomii, geografii, wiedzy związanej z Sułkowicami. Nie zabrakło również pytań z humorem czy muzycznych. Każdy uczestnik otrzymał nagrodę przygotowaną przez pracowników Ośrodka. Cała sala brała udział w karaoke. Podczas zabawy można było przypomnieć sobie dawno niesłyszane przeboje, piosenki biesiadne. Na stołach czekały piękne kartki z życzeniami, wykonane przez przedszkolaków z Zespołu Placówek Oświatowych w Rudniku.
       Dzień Seniora upłynął w serdecznej i przyjaznej atmosferze. Dzięki różnorodności atrakcji można było miło spędzić czas, odpocząć od zajęć dnia codziennego oraz spotkać  się  i porozmawiać ze znajomymi. Wszyscy zgromadzeni liczą na to, że za rok będzie można powtórzyć to wydarzenie. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.