Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE - 23.09 i 30.09.2020

 Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały zupę cebulową, bułeczki sodowe zwane proziakami oraz deser lodowy. Dania szybkie w wykonaniu, tanie i bardzo smaczne przypadły do gustu Uczestnikom Koła Seniora. Poniżej prezentujemy przepisy oraz zdjęcia zajęć. 


Zupa cebulowa (na 10 osób)

2 kg cebuli obrać i pokroić na cząstki.

Pół kostki masła roztopić i wrzucić cebulę.

Dodajemy włoszczyznę pokrojoną w paski, zalewamy bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotujemy całość. Blendujemy całą zupę. Dodajemy 3 serki topione, wcześniej roztopione w bulionie. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i grzankami.


Lody śmietankowe

Składniki:

200 ml tłustej, schłodzonej śmietanki 30-36%
40 g cukru brązowego
100 ml schłodzonego mleka

Sposób przygotowania:

100 ml śmietanki przelewamy do średniego garnka. Następnie dodajemy do tego również  cukier i całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i przekładamy zawartość do pojemnika.

Do miski dodajemy mleko oraz pozostałą część śmietanki i dokładnie całość mieszamy mikserem. Wkładamy miskę do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę.

Po około 30 minutach wyciągamy miskę z zamrażalnika. Ponownie miksujemy zawartość w celu uzyskania puszystej masy. Ponownie wkładamy pojemnik do zamrażalnika i powtarzamy opisaną powyżej czynność co 30 minut przez około 4 godziny.

Po upływie 4 godzin lody będą gotowe do spożycia.


Bułeczki sodowe czyli proziaki przygotowaliśmy z przepisu Ewy Wachowicz.

Grupa I


Grupa II



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 20 października 2021 r. Seniorzy z Gminy Sułkowice mieli okazję do wspólnego spotkania się z okazji obchodów Dnia Seniora. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością Burmistrz Gminy Sułkowice Pan Artur Grabczyk oraz Zastępca Burmistrza Pan Dariusz Melerowicz. Pan Burmistrz oraz Pani Dyrektor złożyli jubilatom piękne życzenia. Spotkanie odbyło się w Restauracji "Podkówka", gdzie wszyscy zgromadzeni mogli zjeść pyszny poczęstunek. Pani Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach Józefa Bernecka podsumowała również zajęcia, które odbyły się w 2021 roku.  Pan Burmistrz dalej troszcząc się o dobro Seniorów, tak jak mówił na poprzednim Dniu Seniora, zadbał o to, aby mieli oni swoje miejsce w Gminie. W ramach programu "Senior +" powstaje Klub Seniora w Sułkowicach. W tym momencie trwają prace remontowo - budowlane. Wszyscy Seniorzy wierzą, że pierwsze spotkania w tym miejscu odbędą się w niedługim czasie.  Podczas obchodów święta Seniorów mogli oni obejrzeć występ artys

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztka startego sera zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.   

WARSZTATY TEATRALNO-WOKALNO-TANECZNE - 07.09. i 14.09.2020

Na warsztatach teatralno-wokalno-tanecznych Uczestnicy przygotowują się do spektaklu muzycznego. Próby piosenek z profesjonalnym muzykiem, próby tekstów czy ruchu scenicznego przynoszą poprawę na każdych kolejnych zajęciach. Warsztaty przenoszą nas do czasów młodości a piosenki i ciekawe historie wywołują uśmiechy na ustach Aktorów.