Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE - 23.09 i 30.09.2020

 Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały zupę cebulową, bułeczki sodowe zwane proziakami oraz deser lodowy. Dania szybkie w wykonaniu, tanie i bardzo smaczne przypadły do gustu Uczestnikom Koła Seniora. Poniżej prezentujemy przepisy oraz zdjęcia zajęć. 


Zupa cebulowa (na 10 osób)

2 kg cebuli obrać i pokroić na cząstki.

Pół kostki masła roztopić i wrzucić cebulę.

Dodajemy włoszczyznę pokrojoną w paski, zalewamy bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotujemy całość. Blendujemy całą zupę. Dodajemy 3 serki topione, wcześniej roztopione w bulionie. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i grzankami.


Lody śmietankowe

Składniki:

200 ml tłustej, schłodzonej śmietanki 30-36%
40 g cukru brązowego
100 ml schłodzonego mleka

Sposób przygotowania:

100 ml śmietanki przelewamy do średniego garnka. Następnie dodajemy do tego również  cukier i całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i przekładamy zawartość do pojemnika.

Do miski dodajemy mleko oraz pozostałą część śmietanki i dokładnie całość mieszamy mikserem. Wkładamy miskę do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę.

Po około 30 minutach wyciągamy miskę z zamrażalnika. Ponownie miksujemy zawartość w celu uzyskania puszystej masy. Ponownie wkładamy pojemnik do zamrażalnika i powtarzamy opisaną powyżej czynność co 30 minut przez około 4 godziny.

Po upływie 4 godzin lody będą gotowe do spożycia.


Bułeczki sodowe czyli proziaki przygotowaliśmy z przepisu Ewy Wachowicz.

Grupa I


Grupa II



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.