Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały zupę cebulową, bułeczki sodowe zwane proziakami oraz deser lodowy. Dania szybkie w wykonaniu, tanie i bardzo smaczne przypadły do gustu Uczestnikom Koła Seniora. Poniżej prezentujemy przepisy oraz zdjęcia zajęć.
Zupa cebulowa (na 10 osób)
2 kg cebuli obrać i pokroić na cząstki.
Pół kostki masła roztopić i wrzucić cebulę.
Dodajemy włoszczyznę pokrojoną w paski, zalewamy bulionem warzywnym lub drobiowym. Gotujemy całość. Blendujemy całą zupę. Dodajemy 3 serki topione, wcześniej roztopione w bulionie. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i grzankami.
Lody śmietankowe
Składniki:
200 ml tłustej, schłodzonej śmietanki 30-36%
40 g cukru brązowego
100 ml schłodzonego mleka
Sposób przygotowania:
100 ml śmietanki przelewamy do średniego garnka. Następnie dodajemy do tego
również cukier i całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy cukier się rozpuści, ściągamy garnek z ognia i przekładamy zawartość do
pojemnika.
Do miski dodajemy mleko oraz pozostałą część śmietanki i dokładnie całość
mieszamy mikserem. Wkładamy miskę do zamrażalnika, aby schłodzić powstałą masę.
Po około 30 minutach wyciągamy miskę z zamrażalnika. Ponownie miksujemy
zawartość w celu uzyskania puszystej masy. Ponownie wkładamy pojemnik do
zamrażalnika i powtarzamy opisaną powyżej czynność co 30 minut przez około 4
godziny.
Po upływie 4 godzin lody będą gotowe do spożycia.
Bułeczki sodowe czyli proziaki przygotowaliśmy z przepisu Ewy Wachowicz.
Grupa I
Grupa II
Komentarze
Prześlij komentarz