Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY DIETETYCZNE - 12.07 oraz 14.07.2021

 Korzystając z sezonu na cukinię oraz bakłażany Panie postanowił przygotować zapiekankę z tych właśnie warzyw. Lekkie, pożywne a przede wszystkim bardzo smaczne danie zapewne nie raz zostanie przygotowane ponownie w naszych domach. Dodatkowo na gorące dni Panie mogły skosztować dietetycznego koktajlu z suszonych owoców z dodatkami.


ZAPIEKANKA Z CUKINII I BAKŁAŻANA

  • Kilka cukinii umyć, pokroić wzdłuż w plastry i przyprawić (sól, Vegeta, oregano, bazylia, papryka).
  • Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry, posolić, odstawić na 10 min. następnie zdjąć goryczkę papierowym ręcznikiem, doprawić.
  • Obsmażyć warzywa z dwóch stron na patelni.
  • Pokroić cebulę w kostkę, dodać czosnek, podsmażyć na oleju z pomidorów suszonych. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zagotować. Doprawić do smaku i dodać szczyptę cynamonu.
  • Ułożyć warstwę cukinii w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, następnie polać sosem i dodać pomidory suszone. Na to ułożyć bakłażany oraz pokrojoną w plasterki mozarellę. Doprawić delikatnie bazylią i oregano. Zapiec ok. 15 min, w piecu w temp. 180”C.


KOKTAJL Z SUSZONYCH OWOCÓW

  • Figi suszone, morele suszone, siemię lniane oraz otręby owsiane zblendować z odrobiną soku pomarańczowego. Następnie dolać jeszcze soku i gotowe.


                                       




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.