Korzystając z sezonu na cukinię oraz bakłażany Panie postanowił przygotować zapiekankę z tych właśnie warzyw. Lekkie, pożywne a przede wszystkim bardzo smaczne danie zapewne nie raz zostanie przygotowane ponownie w naszych domach. Dodatkowo na gorące dni Panie mogły skosztować dietetycznego koktajlu z suszonych owoców z dodatkami.
ZAPIEKANKA Z CUKINII I BAKŁAŻANA
- Kilka cukinii umyć, pokroić wzdłuż w plastry i przyprawić (sól, Vegeta, oregano, bazylia, papryka).
- Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry, posolić, odstawić na 10 min. następnie zdjąć goryczkę papierowym ręcznikiem, doprawić.
- Obsmażyć warzywa z dwóch stron na patelni.
- Pokroić cebulę w kostkę, dodać czosnek, podsmażyć na oleju z pomidorów suszonych. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zagotować. Doprawić do smaku i dodać szczyptę cynamonu.
- Ułożyć warstwę cukinii w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, następnie polać sosem i dodać pomidory suszone. Na to ułożyć bakłażany oraz pokrojoną w plasterki mozarellę. Doprawić delikatnie bazylią i oregano. Zapiec ok. 15 min, w piecu w temp. 180”C.
KOKTAJL Z SUSZONYCH OWOCÓW
- Figi suszone, morele suszone, siemię lniane oraz otręby owsiane zblendować z odrobiną soku pomarańczowego. Następnie dolać jeszcze soku i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz