Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty manualne 26-27 stycznia 2022 r.

Drugie zajęcia manualne każdej z grup rozpoczęły cykl zajęć poświęconych filcowaniu. Jest to technika rękodzielnicza umożliwiająca wykonywanie ozdób, figurek, biżuterii i dodatków za pomocą wełny czesankowej. Technikę tę można zastosować na sucho i mokro, a nasze Panie rozpoczęły zabawę z filcowaniem właśnie tym drugim sposobem.

Filcując na mokro można stworzyć różnorakie formy zarówno przestrzenne jak i płaskie.

Do wykonania filcowych ozdób-kwiatów wykorzystano:

- różnokolorowe pasma wełny czesankowej (na warsztatach wykorzystano wełnę z merynosa)
- szare mydło (w kostce lub płynie)
- gorącą wodę
- folię bąbelkową.

Każda z Pań ochoczo wzięła się do pracy. Na początku rwąc delikatnie kosmyki wełny tworzyły bazę, projektując i zdobiąc kolorami według własnego pomysłu. Następnie tak przygotowane „gniazdko” umieściły pomiędzy dwoma arkuszami folii bąbelkowej i namaczając je gorącą wodą i startym, szarym mydłem masowały, pocierały aż forma ta stała się zbita i twarda. Co jakiś czas całość wymaczały w gorącej wodzie, a na końcu formowały kształt kwiatu i odkładały do całkowitego wysuszenia. Tak wykonane ozdoby, Panie będą mogły wykorzystać do przycięcia do płaszcza.


Fotorelacja z zajęć warsztatowych:




















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.