Na pierwszych zajęciach dietetycznych, które odbyły się dla dwóch grup w dniach 3 i 9 lutego, Seniorzy przygotowywali sałatkę tortową. Wszyscy biorący udział w warsztatach uwielbiają gotować, toteż zaraz po zapoznaniu się z przepisem podzielono się zadaniami i każdy sprawnie wziął się do pracy. Efekt - sałatka tortowa - okazała się ciekawym i smacznym pomysłem, który zapewne nie raz zostanie przygotowany na rodzinne spotkania w większym gronie.
Składniki:
- Biszkopt szpinakowy na formę 19x28 cm:
3 jajka
150 g świeżego szpinaku
¼ szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3
łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ponadto:
1 serek jogurtowy
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy „Kebab-gyros”
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200 g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
40 g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku
1.
Biszkopt:
szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw
na gładki krem. Białka ubijamy ze szczypta soli, a następnie stopniowo dolewamy
rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i
delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i
pieczemy w nagrzanym do 170º C piekarniku ok. 30min. Przestudzony przekładamy
na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2.
Piersi z
kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawa
kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w
mikserze. Wykładamy na serek.
3.
3 łyżki
majonez, ketchupu oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i
rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze
odciśniętą na siteczku papryka konserwową.
4.
Ugotowane
jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy
kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie
rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony (najlepiej na papierowych ręcznikach) i pokrywamy warstwą żółtek startych na
drobnych oczkach oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy
folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz