Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty dietetyczne 3.02 i 9.02

Na pierwszych zajęciach dietetycznych, które odbyły się dla dwóch grup w dniach 3 i 9 lutego, Seniorzy przygotowywali sałatkę tortową. Wszyscy biorący udział w warsztatach uwielbiają gotować, toteż zaraz po zapoznaniu się z przepisem podzielono się zadaniami i każdy sprawnie wziął się do pracy. Efekt - sałatka tortowa - okazała się ciekawym i smacznym pomysłem, który zapewne nie raz zostanie przygotowany na rodzinne spotkania w większym gronie. 

 

Składniki:

  • Biszkopt szpinakowy na formę 19x28 cm:

3 jajka
150 g świeżego szpinaku
¼ szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  •  Ponadto:

      1 serek jogurtowy
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy „Kebab-gyros”
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200 g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
40 g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku

 

 

1.      Biszkopt: szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczypta soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170º C piekarniku ok. 30min. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.

2.      Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawa kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.

3.      3 łyżki majonez, ketchupu oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryka konserwową.

4.      Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony (najlepiej na papierowych ręcznikach) i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

 20 października 2021 r. Seniorzy z Gminy Sułkowice mieli okazję do wspólnego spotkania się z okazji obchodów Dnia Seniora. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością Burmistrz Gminy Sułkowice Pan Artur Grabczyk oraz Zastępca Burmistrza Pan Dariusz Melerowicz. Pan Burmistrz oraz Pani Dyrektor złożyli jubilatom piękne życzenia. Spotkanie odbyło się w Restauracji "Podkówka", gdzie wszyscy zgromadzeni mogli zjeść pyszny poczęstunek. Pani Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sułkowicach Józefa Bernecka podsumowała również zajęcia, które odbyły się w 2021 roku.  Pan Burmistrz dalej troszcząc się o dobro Seniorów, tak jak mówił na poprzednim Dniu Seniora, zadbał o to, aby mieli oni swoje miejsce w Gminie. W ramach programu "Senior +" powstaje Klub Seniora w Sułkowicach. W tym momencie trwają prace remontowo - budowlane. Wszyscy Seniorzy wierzą, że pierwsze spotkania w tym miejscu odbędą się w niedługim czasie.  Podczas obchodów święta Seniorów mogli oni obejrzeć występ artys

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztka startego sera zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku.   

WARSZTATY TEATRALNO-WOKALNO-TANECZNE - 07.09. i 14.09.2020

Na warsztatach teatralno-wokalno-tanecznych Uczestnicy przygotowują się do spektaklu muzycznego. Próby piosenek z profesjonalnym muzykiem, próby tekstów czy ruchu scenicznego przynoszą poprawę na każdych kolejnych zajęciach. Warsztaty przenoszą nas do czasów młodości a piosenki i ciekawe historie wywołują uśmiechy na ustach Aktorów.