Na kolejnych warsztatach kulinarnych Panie postanowiły zrobić coś dobrego na podwieczorek. Padło na ślimaczki kokosowe. Ciasteczka proste w przygotowaniu bardzo dobrze smakują i są lubiane przez wnuczęta. Poniżej przepis.
Ślimaczki kokosowe:
·
5 dkg
drożdży
·
3 łyżki
kwaśnej śmietany
·
Kostka
margaryny palmy
·
40 dkg mąki
·
1-2 łyżki
mleka
·
20 dkg
kokosu
·
4 białka
·
25 dkg
cukru
Margarynę posiekać z mąką, drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać mleko. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Dać do lodówki na 1 godzinę. Białka ubić z cukrem i dodać kokos. Kawałki ciasta rozwałkować, smarować ubitymi białkami z kokosem, zwijać w rulon. Kroić ukośnie na kawałki. Piec na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz