Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY DIETETYCZNE - 23.08 oraz 25.08.2021

 Na ostatnich już niestety warsztatach dietetycznych Panie przygotowały szybką, dietetyczną i bardzo pożywną sałatkę cezar. Wspólna praca przebiegła sprawnie i jak zawsze w miłej atmosferze. Bardzo dziękujemy Pani Teresie Łuczak za prowadzenie warsztatów, udzielanie porad kulinarnych i wspólnie spędzony czas.   


DIETETYCZNA SAŁATKA CEZAR

  1. Pierś z kurczaka zamarynować ziołami prowansalskimi, przyprawą do kurczaka, solą i czosnkiem. Później podsmażyć na patelni i podpiec w piekarniku.

  2. Masło do bagietek: masło, zioła prowansalskie, czosnek, Vegeta – ugnieść wszystko, wymieszać, smarować bagietkę i podpiec w piekarniku.

  3. Pokroić ogórki, pomidory, cebulę czerwoną w pióra oraz różne rodzaje sałaty.

  4. Sos: majonez, musztarda, jogurt grecki, zioła prowansalskie.

  5. Nałożyć warzywa, polać sosem, dołożyć kurczaka i posypać parmezanem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

WARSZTATY KULINARNE - 13.07 i 15.07.2020

Tym razem na warsztatach kulinarnych Panie przygotowały naleśniki w dwóch odsłonach. Jeden podany z farszem z piersi kurczaka i szpinaku a drugi z farszem warzywnym. Pracy było co nie miara ale za to gotowe naleśniki były pyszne i bardzo sycące. 1.       Naleśniki z farszem z kurczaka i szpinaku Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, przyprawić solą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć czosnek oraz cebulę, następnie dodać szpinak i przyprawić. Gdy szpinak trochę przestygnie dodać trochę sera feta i wymieszać razem. Następnie wymieszać szpinak z kurczakiem. Usmażyć naleśniki, nałożyć farsz i zwinąć. Posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy ·         Kilka ząbków czosnku ·        Śmietana 18% ·         2 łyżki majonezu ·         Sól, pieprz, ewen...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...