Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 lutego

Podczas warsztatów dietetycznych w dniach 16 i 17 lutego Seniorzy przygotowali propozycję obiadu, którego głównym składnikiem był łosoś zapiekany w piekarniku.

Składniki :

- filet z łososia
- czosnek
- sól
- pieprz
- czarna soczewica
- 2 pory, ok 30 dag
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka mąki
- oliwa
- łyżka masła
- cytryna
- mix sałat do przybrania

 

Wykonanie:

Tuszę ryby myjemy, osuszamy i kroimy na grube paski. Możemy również pokropić sokiem z cytryny. Następnie drobno siekamy czosnek i wraz z solą i pieprzem nacieramy każdy kawałek. Układamy na natłuszczonej blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ryba skruszeje. 

Na wywarze z warzyw gotujemy czarną soczewicę, odcedzamy kiedy ziarenka będą już miękkie.

Pora kroimy na cienkie pół plastry, następnie dusimy na maśle do miękkości ok 5-7 min. W międzyczasie przygotowujemy śmietankę do której dolewamy 100 ml wody i rozmącamy łyżkę mąki pszennej. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do rondla z porem i gotujemy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Upieczoną rybę podajemy z soczewicą, sosem porowym i sałatami.











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zajęcia Kulinarne IV - 25.03.2019

Na dzisiejszych warsztatach pani Regina wraz z panem Jerzym pokazali nam, jak wykonać roladę kakaowo-kokosową (której przepis można znaleźć niżej). Z kolei pani Teresa Łuczak przygotowała dla nas ciasto marchewkowe i rozgrzewającą, jeszcze zimową, herbatę z pomarańczą, goździkami, imbirem i cynamonem. Resztę czasu można było poświęcić na rozmowy i gry planszowe. Dodatkowo, dla wszystkich chętnych, zamieszczamy przepis na masę kakaową do ciasta drożdżowego.  Rolada kakaowo-kokosowa Masa ciemna: - 250g herbatników Petit Beurre - 30g masła – 1 łyżka - 30g kakao – 2 łyżki - 80g cukru kryształ -   ½ szklanki - ½ szklanki ciepłego mleka W mleku rozpuścić cukier, masło i kakao. Herbatniki zmielić i wszystko wymieszać na jednolitą masę.  Masa biała: - 100g wiórek kokosowych - 100g cukru pudru - 100g masła - 3 łyżeczki spiritusu Składniki wymieszać, dodać 1 ubite białko i delikatnie wymieszać. Na papierze...

Warsztaty dietetyczne 16 i 17 marca

 W dniach 16 i 17 marca, Seniorzy uczestniczący w warsztatach dietetycznych przygotowywali naleśniki z kurczakiem i szpinakiem. To niewyobrażalnie smaczne danie może być świetną propozycją obiadu dla lubiących naleśniki w wersji wytrawnej.  Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem Składniki na farsz: pierś z kurczaka ·       przyprawa do gyrosa , pieprz, sól ·       mrożony szpinak ·         ser mozzarella ·         łyżka masła ·         cebula i czosnek ·         olej Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć placki. Na maśle podsmażamy pokrojona cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i zapiekamy razem. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na oleju. Ser trzemy na tarce i grubych oczkach i łączymy z mięsem i szpinakiem. Farsz nakładamy na placki naleśnikowe, zawijamy i posypane resztk...

WARSZTATY DIETETYCZNE - 06.10.2020

 Na ostatnich już warsztatach dietetycznych Panie mogły wykonać pyszny koktajl z kiwi, banana i natki pietruszki oraz muffinki marchewkowe (przepisy na te przekąski oraz kilka innych znajdują się w galerii zdjęć). Drugim punktem zajęć było wykonanie przez Panią dietetyk analizy składu ciała, dzięki której Panie Seniorki mogły dowiedzieć się m.in. o  zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie czy ilości wody.