Podczas warsztatów dietetycznych w dniach 16 i 17 lutego Seniorzy przygotowali propozycję obiadu, którego głównym składnikiem był łosoś zapiekany w piekarniku.
Składniki :
- filet z łososia
- czosnek
- sól
- pieprz
- czarna soczewica
- 2 pory, ok 30 dag
- 100 ml śmietanki 30%
- łyżka mąki
- oliwa
- łyżka masła
- cytryna
- mix sałat do przybrania
Tuszę ryby myjemy, osuszamy i kroimy na grube paski. Możemy
również pokropić sokiem z cytryny. Następnie drobno siekamy czosnek i wraz z
solą i pieprzem nacieramy każdy kawałek. Układamy na natłuszczonej blaszce i
wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ryba skruszeje.
Na wywarze z warzyw gotujemy czarną soczewicę, odcedzamy
kiedy ziarenka będą już miękkie.
Pora kroimy na cienkie pół plastry, następnie dusimy na maśle do miękkości ok 5-7 min. W międzyczasie przygotowujemy śmietankę do której dolewamy 100 ml wody i rozmącamy łyżkę mąki pszennej. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy do rondla z porem i gotujemy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną rybę podajemy z soczewicą, sosem porowym i sałatami.
Komentarze
Prześlij komentarz